Gravid v 38!

2012-02-16 ☆ 10:01:48

Jag har nu gått 37 hela veckor som gravid och idag påbörjat vecka 38. (37+1)! Med endast 20 dagar kvar till BF får jag offta frågan om jag är rädd/nervös och varje gång svarar jag att, nej det är jag faktiskt inte men det kommer nog snart. Jag är så otroligt förväntansfull på förlossningen att jag inte riktigt kunnit blivit "rädd" än. Ibörjan var jag super rädd och det enda jag tänkte på var förlossningsmärtan. Men allt eftersom har tankarna blivit allt klarare. Det är klart att man inte kan föda en liten människa SMÄRTFRITT?! Jag vet att det kommer göra ont, att tårarna kommer spruta, att krafterna kommer vara långt bortom på topp, att jag kommer önska att jag aldrig gett mig in på detta osv. Men vet ni vad, det är faktiskt VÅR lilla dotter allt handlar om så jag ska verkligen hela tiden försöka tänka att det är possitiv smärta. Att hon äntligen snart kommer till världen är det bästa som hänt!

Du är i vecka 38
 
 

Vid varje Mvc-besök görs de vanliga rutinkontrollerna av ditt blodvärde, blodtryck, barnets hjärtfrekvens, position och tillväxt. En del kvinnor upplever att de känner sig nedstämda mot slutet av graviditeten. Orsakerna kan vara en mängd olika saker: oro inför förlossningen, trötthet på grund av sömnbrist och längtan efter att graviditeten ska vara över. Försök att få tid för dig själv och tala med din barnmorska på MVC. Mot slutet av graviditeten undersöker barnmorskan hur barnet ligger och för omföderskor vars barn inte fixerat sig, är det inte ovanligt att det sker först när värkarna börjat. Många kvinnor upplever en surrande känsla i slidan när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten och ev. obehag när man sätter sig för snabbt på en hård stol.

Barnet är ca 36 cm från huvud till stjärt och vikten ungefär 3,2 kg. Barnet vikt ökar snabbt. Det kan växa med upp till 28 g om dagen. Barnet rör sig mindre nu. De stora kroppsrörelser du kände tidigare är små stötar från fötter och knän. Alla inre organ är färdigbildade och i tarmarna finns en grönsvart, klibbig avfallssubstans som kallas barnbeck eller mekonium. Det består av utsöndringar från matsmältningssystemet blandat med lanugohår, gallpigment och celler från tarmväggen. Barnbecket kommer att tömmas ut antingen före eller efter födseln.

Vid det här laget kan din barnmorska förmodligen säga på ett ungefär hur stort barnet är. Men glöm inte att det bara är en uppskattning. Exakt hur stort barnet är kan ingen säga innan det föds. Nu börjar moderkakan åldras och dess uppdrag att förse ditt barn med näring är snart avslutat. Då den blir sämre på att överföra näringsämnen så kan det finnas blodklumpar och förkalkade fläckar på dess utsida.

Kanske är det dags för dig och din partner att lära sig hitta snabbt till förlossningsavdelningen, vi har kartor till alla förlossningsavdelningar i Sverige här.

Vill ni ha ett foto på bebisen i magen är det dags att passa på nu. Ett sådant foto är alltid roligt att ha i bebisens fotoalbum.


Kommentarer
Postat av: Rebecka Karlsson

Shit va tiden går fort! Du är inte den enda som längtar! Hihihi :D

Kram<3

2012-02-16 @ 10:37:48
URL: http://baraminaord.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0